För oss på PPAM Solkraft är svaret ett självklart JA!
Men HUR är solceller lönsamma? Det berättar vi i den här artikeln!
Att installera solceller har blivit omåttligt populärt de senaste åren. Bara förra året (2022) installerades 55 000 nätanslutna solcellsanläggningar som tillsammans har en effekt på runt 800 MWp. En ökning på nästan 50% sedan året innan!
Men att satsa på solceller är också en stor investering som i många fall kräver lån. Något som kan få en del att rygga tillbaka.
Är solceller verkligen en lönsam satsning att göra? Låt oss titta närmare på hur lönsamma solceller egentligen är.
1. Egenproducerad el
Kort och gott är det allra mest lönsamt att använda egenproducerad el. Oavsett vilket elpris du kan få både vid försäljning och vid inköp av el så är kostnaden minst om du använder el som du själv har producerat med solceller.
Varför? Jo, när du köper el betalar du moms och skatt på elen. Det gör du inte när du använder elen själv. Solceller för husbehov är alltså alltid lönsamt.
2. Framtidens elpriser
De senaste åren har det varit minst sagt skakigt på elmarknaden. Många av oss har insett hur beroende vi är av el, och hur känslig vår privatekonomi är för höjda elpriser. Faktum är att vi inte vet någonting om framtidens pris på el, och att ändringar kan ske snabbt.
2022 är ett rekordår för högt elpris i Sverige. Medelpriset för SE 3 och SE4e var ca 1,50 kr per kWh, det högsta någonsin på den nordiska elbörsen NordPool. Den som då redan hade installerat solceller tjänade alltså i genomsnitt 1,50 kr per kWh.
Om vi bryter ner det till SE3 och SE4 så var spotpriset i Augusti 2022 på 2,39 kr per kWh i SE3 och 3,30 kr per kWh i SE4. Vill du veta mer om historiska spotpriser? Kika in hos Vattenfall för en bra översikt.
2023 har än så länge varit lugnare vad gäller elpriser, men vi vet inte vad framtiden kommer att bjuda på. Solceller tryggar din elförsörjning och gör att du i en helt annan utsträckning vet vilka elkostnader du har varje månad. Idag tar det ungefär tre till fem månader innan en solcellsanläggning är på plats efter att den är beställd. Varför vänta?
Översikt på Sveriges elprisområden.
3. Solceller ökar värdet på din bostader
Din bostads värde ökar när du installerar solceller. Dessutom blir din bostad mer attraktiv för köpare för att du redan gjort ett hållbart energival och satsat på egenproducerad solel. De ser inte investeringen på samma sätt, men ser värdet desto mer. Oftast halva elförbrukningen kommer från solceller på taket (självklart beroende på storlek av anläggning), så en köpare ser en stor vinst i den investering du redan gjort.
Vi brukar säga att du kan räkna med att få tillbaka dina investerade pengar som du satsat på solceller vid en försäljning. Något som gör solceller till en lönsam satsning.
Och även om investeringen i dessa dagar känns som en stor post så finns det flera olika sätt att finansiera dina solceller. Läs mer i vår artikel om finansiering.
4. Bättre energideklaration med solceller
Genom att satsa på solceller kan bostadens energiklass höjas och energideklarationen förbättras.
Solceller gör att bostaden blir mer energisnål, något som är attraktivt på bostadsmarknaden och bra ur ett miljömässigt perspektiv. Om du vill räkna på det så har vi en kalkylator för just hur solceller kan påverka din energiklass och energideklaration.
Du får även möjlighet att hos vissa banker skaffa så kallat Grönt bolån. En av bankerna som erbjuder detta är Swedbank. För att uppmuntra till ett mer miljövänligt boende erbjuds du ett extra avdrag på 10 räntepunkter på ditt bolån om din bostad uppfyller några av Swedbanks kriterier.
Avdraget görs efter du fått din individuella bolåneränta. Här behöver ditt hus till exempel ha energiklass A eller B för att ett Grönt Bolån ska vara möjligt. Klicka här för att läsa mer hos Swedbank.
5. Avdrag vid försäljning av bostaden
Om du installerar solceller på din bostad och sedan säljer den får du göra avdrag för installationen eftersom det räknas som en grundförbättring. Avdraget gäller det arbete och material som behövdes för installationen.
Har du fått investeringsbidrag eller skatteavdrag (exempelvis avdrag för grön teknik på 20%) får detta inte räknas med i avdraget vid försäljning av bostaden. Ytterligare ett sätt som solceller är lönsamt på!
6. Pay-off tid
Det är vanligt att prata om pay-off tid när det handlar om solceller. Alltså att diskutera hur många år av egenproducerad el som krävs för att solcellerna ska betala sig. Så tänker vi inte när vi bestämmer oss för att renovera köket, badrummet eller byta ut gamla avloppsrör i vår bostad.
Solceller är en långsiktig investering i din bostad som gör hemmet mer hållbart och ekonomiskt. Om du sedan vill sälja bostaden kommer inte köparna att fundera på pay-off. Så vi tycker inte att du ska göra det heller.
7. Minska ditt klimatavtryck med solceller
Det finns också andra typer av lönsamhet som solceller bidrar till. Att göra din bostad mer energisnål och satsa på gröna energikällor minskar ditt totala klimatavtryck. Som vi alla vet lever vi i en tid av klimatförändringar och miljökriser som vårt leverne har orsakat. Sedan 1970-talet har de globala utsläppen av växthusgaser mer än fördubblats. Utsläppen ökar fortfarande men inte i lika snabb takt. År 2022 var Sveriges utsläppssiffra 45,2 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Det positiva är att den siffran är en minskning 5,3% från året innan. Faktum är att Sveriges utsläpp av växthusgaser minskar, och har gjort det med ungefär 37% sedan år 1990.
En viktig anledning till minskningen är för att vi använder mindre fossila bränslen för att värma upp bostäder och lokaler. Istället använder vi idag i mycket större utsträckning fjärrvärme, värmepump eller el.
Med andra ord bidrar du till en hållbar framtid och minskade utsläpp genom att installera solceller. Något vi på PPAM Solkraft tycker är väldigt viktigast!
Vill du veta mer om solceller och diskutera dina förutsättningar för att producera el med solceller? Varmt välkommen att kontakta oss på PPAM Solkraft!