Solceller och energilösningar för bostadsrättsföreningar

En komplett energilösning med solceller för BRF.

Med stora takytor och oftast ingen skuggning så har bostadsrättsföreningar en enorm möjlighet att kunna börja producera sin egen el med solceller.

Solceller för bostadsrättsföreningar innebär t ex sänkta månadskostnader, stärkt miljöprofil, attraktivare bostadsrätter och mindre sårbarhet för elprisökningar.

Tillsammans med gemensamhetsel finns stora möjligheter till besparingar, samtidigt som ni gör klimatnytta genom att producera närproducerad egen förnybar el.

Fem starka skäl till en smart energilösning för er bostadsrättsförening:

1. Sänkt månadskostnad. Med solel börjar ni spara pengar i form av minskad elkostnad från dag ett! Ni sänker månadskostnaden för era medlemmar. Avkastningen på solkraftanläggningen är 7–9% årligen så det blir lönsamt även om ni lånar till investeringen. Och lägre månadskostnader ökar värdet på bostadsrätten! 

2. Miljövänligt, fossilfritt och närproducerat. För en bostadsrättsförening som tänker på miljön är solel ett självklart val. Genom att producera elektricitet lokalt så minskar ni inte bara utsläppen från fossila energikällor utan också behovet av att bygga ut elnätet när staden växer. Ni gör en insats för miljön både i det lilla och det stora perspektivet!

3. Livslängden. PPAM använder bara kiselsolceller med mycket lång teknisk livslängd. Solcellspaneler från oss håller över 30 år med minimalt underhåll. – Vi har dessutom förmånliga serviceavtal för att er solkraftsproduktion ska bli helt bekymmersfri!

4. En bra ekonomi – över många år. Investeringen i solkraft är bättre än pengar på banken, när investeringen är återbetald producerar solkraftsanläggningen el i ytterligare 10–20 år. Anläggningen gör det dessutom förmånligt att gå över till gemensamhetsel och spara på de fasta elkostnaderna varje år.

5. Känslan. Det är smart att vara elproducent och det är lätt att vara stolt när man tar ett stort miljöansvar och bidra till en bättre värld. Tekniken är dessutom spännande och kan göra även en gammal fastighet high-tech – utan att påverka utseendet, som Brf Anno 1905 i Göteborg!

BRF anno 1906

Låt oss hjälpa er.

Vi tar ett helhetsansvar och hjälper er från start till mål. Vi kommer gärna och genomför en förstudie hos er förening och hjälper er på resan mot ett föreningsbeslut.

Vi vet vilka utmaningar som finns och hjälper gärna till med presentationsmaterial, föreläsning och kalkylering.

 • Intresse – Hur kan vi hjälpa er? Förmodligen finns det någon form av intresse hos er för smarta energilösningar. Antingen från en person, en hel grupp eller hela föreningen.

 • Kunskap – Hur funkar det med solcellsanläggningar? Är de speciella för bostadsrättsföreningar? Finns det andra system som kan öka lönsamheten, som tex IMD? Vi hjälper er med kunskapen om våra lösningar så att ni sedan kan diskutera på era möten.
 • Förstudie – Vad har ni för förutsättningar? Huvudsäkring, antalet parkeringsplatser, antalet lägenheter. Vilka lösningar skulle passa er BRF bäst med tanke på placering, takytor mm?

Solceller på BRF i Norrköping

Nyckelfärdig solcellsanläggning

Det enklaste, snabbaste och tryggaste sättet att konvertera er bostadsrättsförening till ren energi är med våra nyckelfärdiga solkraftverk. Med hjälp av IMD i er förening så kan inte bara föreningens utrymmen drivas med solenergi utan även ni som bor i föreningen. Vi tar ansvar för hela processen till dess er solkraftanläggning är igång – och i och med att vi har gjort installationen kan vi ge mycket förmånliga garantier.

Vi kan övervaka er solkraftsanläggning dygnet runt, året runt för att tidigt upptäcka eventuella avvikelser och åtgärda dem innan de blir ett problem för er.

 • Med över 10 års erfarenhet har ni en trygg solcellsleverantör.
 • Vi har full koll genom hela entreprenaden med allt från planering, säkerthet och dokumentation.

 • Supportavtal – Vi övervakar och har koll på er kompletta anläggning.
IMDmätare på rad i fastighet med solceller

IMD
Gemensam el och individuell mätning

En effektiv metod för bostadsrättsföreningar att minska kostnaderna är att övergå till gemensam el och uppgradera elmätarna. Genom att göra om så boendes individuella elabonnemang tas bort kan föreningen göra betydande ekonomiska besparingar varje år. Detta tillsammans med solceller på taket gör att alla i föreningen kan ta vara på solens energi.

Elbolagen debiterar endast ett abonnemang för varje byggnad eller elmätare, som administreras gemensamt genom de stora elabonnemangen. Föreningen tar hand om fördelningen av elen genom individuella mätare, vilket ger ökad kontroll över energikonsumtionen.

 • Sänk kostnaderna tillsammans genom ett gemensamt elabonemang.
 • Få full koll på elanvändningen i fastigheten.
 • Börja använda er solcellsanläggning på det bästa och mest effektiva sättet.
IMDmätare på rad i fastighet med solceller

Utnyttja er solcellsanläggning på bästa sätt.

En IMD-lösning är en nödvändighet för att alla boende och ni som bostadsrättsförening ska kunna använda elen från er solcellsanläggning på bästa sätt. Utan IMD så är solcellsanläggningen kopplad till enbart bostadsrättsföreningens elmätare vilket innebär att ni bara använder en liten del av den producerade elen från solpanelerna. Resten säljs ut på elnätet och era boende köper tillbaka det. Detta innebär onödiga mellanskillnader i form av moms, skatt med mera.

Skillnaden på ”klassisk” anläggning och IMD.

Här är solcellsanläggningen kopplad till bostadrättsföreningens elmätare eftersom det är föreningen som äger solcellsanläggningen. Alltså kan bara föreningen använda den producerade elen från solcellerna. Resten säljs ut på nätet och era boende kan inte använda elen direkt.

VS

Solcellsanläggningen är kopplad till bostadrättsföreningens elmätare dit även er IMD-anläggning är kopplad. Både föreningen och era boende använder den producerade elen från solcellerna. På så vis använder ni solelen på bästa sätt, alltså direkt från solen i fastigheten.

Tillsammans får ni även en lägre kostnad på sikt genom att ni slipper flera elabonemang och betalar gemensamt för er förenings elabonemang.

Laddboxar till er BRF

Två laddboxar eller tjugo?

Det är ert behov som styr och vi kan hjälpa er med små som stora anläggningar.
Genom Zaptecs innovativa lösningar så kan ni känna er trygga med en stabil laddboxlösning.

 • Norsk design och tillverkning.
 • Möjlig 4G-uppkoppling (ingår hela livslängden).
 • Dygnet runt support genom Zaptecs kundtjänst.
 • Genom lastbalansering och intelligent effekthantering så överbelastar ni aldrig er säkring. 

 • Systemet kan även se till att hålla nere effekttopparna. Genom detta garanteras att eltariffen aldrig kommer att bero på elförbrukningen från laddboxarna.

Energilagring med batteri

För er som bostadsrättsförening så har energilagring en mängd fördelar.

Då en BRF ofta har effektabonnemang, också kallat effekttariff, så kan energilagringen hjälpa till att kapa effekttopparna och då även sänka er elräkning.

Förutom detta så finns flera fördelar:

 • Ladda batteriet med överskottselen från solcellerna på dagen. Använd elen på natten.
 • Elprisoptimering – Ladda batteriet när elpriset är lågt, använd när priset är högt.
 • Fasbalansering – Se till att inte överbelasta erat elsystem.

 • Kapa effekttoppar – Vid effektabonnemang betalar ni för den högsta uttagna effekttoppen under aktuell månad. Genom att kapa effekttopparna så betalar ni inte lika mycket för er elanslutning.
 • Frekvensbalansering* – Hyr ut ert batteri till Svenska Kraftnät genom stödtjänster.

* Ni kan använda energilagringen tillsammans med stödtjänster från till exempel Checkwatt. Ni hyr då ut er kapacitet i batteriet för att balansera elnätet. För detta har den historiska ersättningen för ett batteri på 50kW legat på omkring 220 000 kr exkl moms per år.

Pixii Powershaper 2. Batteri för bla frekvensbalansering.

Boka rådgivning och få en kostnadsfri offert snabbt och

enkelt genom att fylla i dina uppgifter här!

Genom att skicka in dina uppgifter på vår hemsida och använder våra tjänster så godkänner du att vi samlar in data om ditt besök.
I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till.