Så här fungerar solceller

Våra solpaneler träffas av solens ljus och börjar producera el. När solen skiner producerar du ofta mer el än du gör av med – och då säljs ditt överskott. En mulen dag räcker kanske elen bara till ditt eget hus och den dagen är du självförsörjande.

ppam icon yellow

Solen skiner och du levererar ditt överskott till elnätet eller lagrar det i ett batteri.

ppam icon green

Din producerade solel används automatiskt i ditt hus först, innan överskottet säljs.

ppam icon blue

På natten använder du elen från ditt batteri eller .

Så funkar tekniken

Solcellerna omvandlar solljuset till elektricitet i form av likström. Likströmmen görs om till växelström i en växelriktare för att elen ska kunna användas i fastigheten och matas ut på elnätet.

så funkar en solcellsanläggning

Elen från solcellerna skickas via växelriktaren ut i fastighetens elnät och används i första hand där. Om anläggningen producerar mer el än vad som för stunden behövs så skickas överskottet ut på elnätet (oftast direkt till grannen då elektronerna vill ta den kortaste vägen).

Med ett skuggfritt tak vänt åt söder och en taklutning på 30-50% så kan man räkna med att få ut 800 till 1.000 kWh/år för varje installerad kilowatt. Som exempel kan en anläggning på 5 kW ge mellan 4.000 och 5.000 kWh/år. Variationen i kWh/år beror till exempel på väderstreck, taklutning, var i landet du bor och eventuell skuggning men även i viss mån på vilken typ av solcellspanel du väljer.

Boka rådgivning och få en kostnadsfri offert snabbt och

enkelt genom att fylla i dina uppgifter här!

Genom att skicka in dina uppgifter på vår hemsida och använder våra tjänster så godkänner du att vi samlar in data om ditt besök.
I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till.