En solcellsanläggning är en investering som betalar sig själv relativt snabbt och på ett väldigt konkret sätt. Det finns olika sätt att finansiera sin anläggning på och därför tänkte vi guida dig till vilka vägar du skulle kunna ta.

Genomgående i den här texten så är återbetalningen baserad på pengarna du sparar i elkostnad inklusive nätavgift samt hur mycket du säljer din solel för. Till detta finns även aspekten att priset på din bostad höjs med en installation av solceller då eventuella köpare inte tänker in “pay-offen”, de köper ett hus med en solcellsanläggning som ger dem ibland 100% täckning av den el som huset använder under ett år. 

Nu till de olika sätten att finansiera din solcellsanläggning!

Kontant
Om du har pengar på kontot (eller i madrassen) så är det en bra idé att investera dem i solceller på taket. Med en återbetalningstid på 8-10 år och en ökning av värdet på din bostad och din vardag så är det en klok investering.

Bolån / Grönt bolån
Du kan alltid ansöka om att utöka ditt befintliga bolån för att genomföra installationen av solceller. Här handlar det om ifall du har utrymme kvar i dina befintliga pantbrev eller om du måste ta ut nya.

Kom ihåg att det medför en kostnad att utöka pantbreven på din bostad.

Räkna ut pantbrev

Vill du låna 100 000 kr till din solcellsanläggning eller annat och det sedan tidigare finns pantbrev på 2 000 000 på fastigheten behöver du ta ut pantbrev på 100 000, vilket kommer kosta dig 2 375 kr (100 000 x 0,02 + 375).

Din summa som utökar ditt bolån x 0.02 + avgift på 375 kr = kostnad för pantbrev.

Kom även ihåg att det finns olika nivåer för när amorteringskraven kickar in. För bolån finns en gräns att du maximalt kan belåna upp till 85 % av bostadens värde. Mer om detta får du reda på från din bank.

Det finns även gröna bolån som flera banker erbjuder med rabatt på boräntor. Dock kan de komma med vissa krav.

Ett sådant krav brukar vara att byggnaden ska uppnå en viss energiklass. Den energiklassning som finns med bokstäver infördes i januari 2014 och tyvärr går inte äldre energideklarationer att omvandla till bokstavsklassning. Om du har en äldre energideklaration så måste du göra en ny. Den energiberäkning som en husleverantören gör vid nybyggnation går inte heller att omvandla till en energideklaration.

Att ta fram en ny energideklaration medför en viss kostnad, men då får du en aktuell dokumentation av din byggnads energiprestanda och även förslag till åtgärder för att göra den ännu mer energieffektiv. En win-win helt enkelt även om du är på god väg med just dina solceller.

För mer information: https://www.boverket.se/sv/energideklaration/energideklaration/grona-bolan/ 

Solcellslån
Det finns även “vanliga lån” utan säkerhet men som då måste användas till just solceller. 

Här har bankerna lite olika kriterier för att få ett solcellslån. Nedan hittar du ett urval av de banker som erbjuder solcellslån:

https://www.swedbank.se/privat/privatlan-och-krediter/energilan/sollan.html 

https://www.icabanken.se/lana/energilan/solcellslan/ 

 

Energilån
Ett energilån kan du ansöka om, och använda till, olika energiinvesteringar som du gör på ditt hus. Här kan det handla om solceller, uppvärmning, isolering eller andra energieffektiviserande åtgärder och renoveringar. 

Ett energilån ges oftast utan säkerhet.

https://www.nordea.se/privat/produkter/lan/energilan.html 

https://www.handelsbanken.se/sv/privat/lan/gront-energilan 

https://www.lansforsakringar.se/ostgota/privat/bank/lana/privatlan/energilan/ 

https://www.sbab.se/1/privat/lana/privatlan/lana_till_bergvarme_med_mera.html 

https://www.coop.se/bank-och-betalkort/lana-pengar/energilan/

Avslutning

Vi hoppas att du fått lite hjälp på vägen när det kommer till att finansiera din solcellsanläggning. Återbetalningstiden för en solcellsanläggning är oftast mellan 8-12 år. Då är enbart vinsterna i minskad elräkning och din sålda el inräknad.

Till detta kan du även räkna med att din fastighet ökar i värde.

Alla dessa beräkningar hjälper våra säljare dig såklart med när du är intresserad av att köpa en solcellsanläggning av oss.

kostnadsfri
offert

Få en kostnadsfri offert snabbt och enkelt genom att klicka på knappen.

kostnadsfri
offert

Få en kostnadsfri offert snabbt och enkelt genom att klicka på knappen.

räkna på ditt tak

Gör en kalkyl snabbt och enkelt för att se hur mycket ditt tak kan producera.