Ja, vad är egentligen skillnaden på ett DC och ett AC batteri för solceller? Det är lite olika tekniker och de används på olika sätt, med olika för och nackdelar. Vi ska försöka reda ut de frågetecken som kan finnas så du känner att du har lite mer koll.

AC- eller DC-batteri?

Först och främst, vad betyder AC/DC förutom att det är ett av de större rockbanden sedan 70-talet?

DC: Direct current, eller likström. Alla batterier, eller batterimoduler, är DC-batterier. Allt från ditt lilla batteri i fjärrkontrollen till stora batterier på flera ton som just nu används i stora batteriparker som byggs runt om i Sverige och världen.

AC: Alternative current, eller växelström. Det är detta vi har i våra vägguttag och i vårt elnät. Det finns större ledningar mellan olika länder i elnätet som är DC, men det som du och jag kommer i kontakt med hemma är växelström.

Hur en solcellsanläggning är uppbyggd?

Detta kan såklart ha en helt egen text, om inte en hel bok, men vi förklarar det väldigt enkelt och kortfattat.

 • 1
  Från solcellerna skapas DC-ström som går i kablarna från solcellsanläggningen till växelriktaren.
 • 2
  Växelriktaren gör om DC-strömmen till AC-ström.
 • 3
  AC-strömmen skickas ut till din elanläggning hemma, där du först konsumerar den om du behöver ström, annars skickas den ut på elnätet och du får betalt för den.

Vad är skillnaden mellan ett AC- och DC-batteri?

DC: Ett så kallat DC-batteri funkar som så att den inte själv har en växelriktare utan behöver kopplas till en extern. Det finns separata växelriktare som bara kopplar upp ett batteri till elnätet men det absolut vanligaste i en solcellsanläggning är att du kopplar ditt DC-batteri till en så kallad hybridväxelriktare. Denna har både solceller och batteri kopplat till sig.

 • 1
  När solcellerna producerar DC-ström så går det ner till hybridväxelriktaren. Om DC-batteriet ska laddas med solenergin så gör växelriktaren det direkt med den DC-ström som kommer från paneler. Om inte så görs det om till AC.
 • 2
  När DC-batteriet ska laddas ur så gör hybridväxelriktaren om strömmen till AC så att elnätet kan använda elen.

Vi erbjuder främst hybridväxelriktare från tyska SMA eller från kinesiska Sungrow.

AC: Här har batteriet en inbyggd växelriktare. Så hela batteriet kopplas in till elsystemet ungefär som ett kylskåp eller en luftvärmepump.

 • 1
  När solcellerna producerar DC-ström så går det ner till växelriktaren för solcellsanläggningen. Om AC-batteriet ska laddas med solenergin så gör växelriktaren om DC till AC för att skicka ut i ditt lilla elnät hemma. AC-batteriet gör om AC till DC genom sin inbyggda växelriktare för att ladda sina batterimoduler..
 • 2
  När AC-batteriet ska laddas ur eller användas så gör växelriktaren i det om strömmen till AC så att elnätet kan använda elen.

“Okej, men vilket behöver jag?”

Ja, det är väldigt olika och i batteridjungeln så finns en hel del om och med. Ungefär som med bilar. Du behöver fundera på vad du ska använda batteriet till och vad du tror kommer funka bäst idag och framöver. Vi hjälper dig gärna med detta och vi har olika lösningar för olika förutsättningar och framtidsplaner.

DC

 • Dessa är oftast billigare än AC, eftersom du inte betalar för en inbyggd växelriktare i själva batteriet eller eventuell styrdator till växelriktaren. Men de måste du investera i separat.
 • Du kan investera i en hybridväxelriktare direkt när du installerar din solcellsanläggning.
 • Skalbara och kan utökas, speciellt i tillgänglig energi (kWh). Dock sätter hybridväxelriktaren stopp för den effekt som kan användas. En 10kW växelriktare kan bara skicka ut en maxeffekt på 10kW.
 • Mindre fysisk storlek än ett AC-batteri men är begränsade i hur nära hybridväxelriktaren de måste vara.
 • Du behöver just en hybridväxelriktare och ibland känns det synd att byta ut en helt ny “vanlig” växelriktare.
 • Maxeffekten du kan plocka ut ur batteriet begränsas av växelriktaren.

 • Just nu är de begränsade i hur de kan användas. Till exempel så kan de inte användas för stödtjänster samtidigt som du använder batteriet till att lagra din solel. Anledningen är att det är hybridväxelriktaren som är hjärnan, och den tekniken är inte riktigt framme i mål än.

BYD HVS och HVM solcellsbatteri

DC batteri från BYD.

AC

 • Du kan koppla in ett AC-batteri i din elanläggning utan att fundera på din övriga solcellsanläggning. Du behöver inte byta till en hybridväxelriktare utan kan ha din 5 år gamla växelriktare kvar.

 • Tekniskt avancerade: Då de funkar som en enhet, med växelriktare och batteri i samma, så kan de göra många saker samtidigt. Vara med och stötta elnätet genom stödtjänster, lagra solel, kapa effekttoppar och elprisoptimera.

 • Hög effekt per enhet.
 • Kan ställas vart som helst, men måste kopplas till elcentralen.
 • Dyrare än DC, då all funktion finns i batteriet. Du behöver inget extra.
Pixii Home. Batteri för bla frekvensbalansering.

AC batteri från Pixii.

”Kan jag få stöd enligt Grön Teknik för båda batterityperna?”

Ja – det är ingen begränsning i vilken sorts batteri du har kopplat till din solcellsanläggning. Så länge du kan lagra din egenproducerade solel i batteriet. Vill du veta mer, klicka här.

Du skulle även kunna investera i AC-batteri utan att få stöd för det, vilket många företag gör idag, för att hyra ut batteriet för frekvensreglering genom stödtjänster.

Avslutning.

Hoppas vi lyckats bringa lite klarhet i vad skillnaden är mellan ett DC- och AC-batteri.

Olika lösningar passar för olika ändamål, och du behöver inte fundera själv på vad som passar dig bäst. Vi hjälper dig med dina funderingar och frågor. Skicka in en förfrågan i formuläret nedanför så kan vi ta ett förutsättningslöst möte.

Vi finns på telefon, på kontoret eller digitalt.

kostnadsfri
offert

Få en kostnadsfri offert snabbt och enkelt genom att klicka på knappen.

kostnadsfri
offert

Få en kostnadsfri offert snabbt och enkelt genom att klicka på knappen.

räkna på ditt tak

Gör en kalkyl snabbt och enkelt för att se hur mycket ditt tak kan producera.