Funderar du på att komplettera din luftvärmepump med solceller? Med egen elproduktion från solceller för din luftvärmepump tar du ett stort steg mot att bli självförsörjande när det gäller både el och värme. Moderna värmepumpar behöver bara ungefär 1 kWh el för att producera 5 kWh värmeenergi.

De tekniska möjligheterna för att effektivt värma upp ditt hus har aldrig varit större. Det finns tekniker som har blivit allt bättre på att utnyttja den omgivande värmeenergin, och moderna värmepumpar kan överföra denna värme med minimal energiförbrukning. Det spelar ingen roll om värmen kommer från utomhusluften eller från grundvattnet i berggrunden – tekniken är nu så avancerad att den kan dra nytta av dessa resurser på ett kostnadseffektivt sätt.

Vi tänkte skriva om relationen mellan solceller och luftvärmepumpar i denna artikel. Framöver kommer du även kunna läsa om relationen mellan bergvärmepump och solceller.

Genom att producera din egen el från solen och använda den i ditt värmesystem kan du minska ditt beroende av traditionella energikällor och därmed minska ditt koldioxidavtryck. Att vara självförsörjande när det gäller energi ger dig också en ökad ekonomisk stabilitet och oberoende. Du blir mindre sårbar för prissvängningar på elmarknaden och kan känna dig trygg i att du tar ansvar för både din plånbok och miljön.

Vi tycker det är väldigt roligt att fler vill ta steget mot en klimatneutral självförsörjning av både el och värme. Det är inte bara en ekonomiskt fördelaktig lösning utan också en handling som gynnar en hållbar framtid för oss alla.

Solceller och olika luftvärmepumpar

Det finns luft-vattenvärmepumpar, luft-luftvärmepumpar samt frånluftsvärmepumpar. Dessa typer av luftvärmepumpar  utnyttjar värmeenergin i utomhusluften, alltså solenergin. Vi ska se till att beskriva skillnaden  mellan dem i texten nedanför.

Luft-vattenvärmepump och solceller

Under de senaste åren har luft-vattenvärmepumpar blivit otroligt effektiva och kan nästan matcha bergvärmepumparna i kapacitet, samtidigt som de är billigare i pris. Moderna luft-vattenvärmepumpar kan leverera värme till ditt vattenburna värmesystem även vid utomhustemperaturer så låga som runt 30 minusgrader, även om de presterar bäst vid högre temperaturer.

En luft-vattenvärmepump utvinner solenergi lagrad i uteluften och använder den för att göra vattenburen värme och varmvatten till ditt hus. Även när utetemperaturen kan sjunka ner till 30 minusgrader, kan värme fortfarande utvinnas. Hela processen börjar med att uteluften värmer upp ett köldmedium. Detta sker i utedelen av värmepumpen. Inomhusdelen ser sedan till att värmen sprids genom husets varmvattensystem. Detta system ger en helhetslösning för uppvärmning och erbjuder även varmvatten till en låg kostnad.

En fördel med luft-vattenvärmepumpen är att den inte behöver bränsle till skillnad från uppvärmning med till exempel pellets och olja. Värmen hämtas direkt från naturen och solen, och det enda du behöver göra är att ställa in önskad temperatur. Beroende på vilken uppvärmningsmetod vi ställer tekniken emot så skulle du kunna minska dina värmekostnader med upp till 70 procent.

Genom ett system med både luft-vattenvärmepump och solceller drar du nytta av den lagrade solenergin i uteluften, samt solens strålar, och minskar både dina energikostnader och din miljöpåverkan.

Luft-luftvärmepump och solceller

Luft-luftvärmepumpar är ett kostnadseffektivt värmepumpsalternativ. Den utnyttjar värmeenergin i utomhusluften, likt en luft-vattenvärmepump, men skiljer sig genom att värmen sprids i rummet via en fläkt istället för ett vattenburet värmesystem. Denna typ av uppvärmning är inte avsedd att värma upp vatten och brukar fungera bra som komplement till övrig uppvärmning eller i mindre villor, radhus eller fritidshus.

Moderna luft-luftvärmepumpar fungerar inte bara som värmesystem, utan kan också användas som luftkonditionering för att ge svalka under varma sommardagar. De är utrustade med luftreningssystem och kan fjärrstyras för extra bekvämlighet.

Vad händer då om vi kombinerar solceller med en luftvärmepump? Det är viktigt att komma ihåg att solen är källan till all värmeenergi, även när det kommer till luftvärmepumpar. När vi talar om att använda solenergi som ett komplement till vårt värmesystem, hänvisar vi till solceller och hur de kan bidra till att värma eller kyla våra hus. Solceller omvandlar solens ljus till elektricitet, och med denna elektricitet kan du driva ditt värmesystem och därmed eliminera elkostnaderna för uppvärmning. Kombinationen av värmepumpar och solceller är en oslagbar lösning ur miljösynpunkt. Dessutom kräver moderna värmepumpar bara ungefär 1 kWh el för att producera 5 kWh värmeenergi, vilket innebär att du har gott om möjligheter att generera tillräckligt med el från dina solceller för att driva ditt värmesystem.

Luftvärmepump och solceller

Frånluftvärmepump och solceller

En frånluftsvärmepump utnyttjar värmeenergin i ventilationsluften. Värmen fångas upp innan luften ventileras ut. Värmen stannar kvar och används på nytt samtidigt som du får in ny fräsch luft i huset. Energin kan användas båda till värme i i huset samt som värme i vattnet.

Vad gäller frånluftsvärmepumpen och solceller så är resultatet liknande de system som vi redan beskrivit. Med solceller på taket så kompletterar du din värmeanläggning på ett mycket bra och effektivt sätt.

Avslutning

Solen är verkligen vår bästa vän när det gäller att bli självförsörjande med värme och el i våra bostäder.

Genom att dra nytta av solenergin kan vi minska vår beroende av externa energikällor och sänka våra energikostnader samtidigt som vi bidrar till en mer hållbar framtid. Detta gäller inte bara för bostäder, utan även för arbetsplatser och andra platser där uppvärmning är nödvändig.

Vill du veta mer om hur solceller kan hjälpa dig mot en mer trygg energilösning hemma, som både syns i plånboken och i hjärtat vad gäller hållbarhet?

Kontakta någon av våra säljare så hjälper de dig mer än gärna.

Vill du dyka ännu längre ner kring hur luftvärmepumpar fungerar? Surfa in HÄR.

kostnadsfri
offert

Få en kostnadsfri offert snabbt och enkelt genom att klicka på knappen.

kostnadsfri
offert

Få en kostnadsfri offert snabbt och enkelt genom att klicka på knappen.

räkna på ditt tak

Gör en kalkyl snabbt och enkelt för att se hur mycket ditt tak kan producera.