Bergvärme är solenergi som är lagrad i berggrunden och därför perfekt i kombination med solceller. Tillsammans med solcellerna, som också tar tillvara på energi från solenergi, så har du verkligen maximerat solens och naturens tillgängliga energi.

Bergvärme och solceller = Använd solens energi på bästa sätt

Då både bergvärme och solceller tar tillvara på gratis energi från solen och omvandlar det till el och värme så kan du bli i princip självförsörjande.
Bergvärmen hämtar sin energi från solenergi som är lagrad i berget och solcellerna hämtar sin energi direkt från solstrålarna utomhus.
Bergvärmepumpen behöver elektricitet för att fungera, vilket den får från solcellerna.

För en genomsnittlig villa som drar ungefär 20 000 kWh under ett år för värme och varmvatten så klarar moderna bergvärmepumpar att leverera samma mängd värme och varmvatten med bara 5000 kWh per år.

En genomsnittlig villa kan idag få plats med en solcellsanläggning på ca 12 kWp (kilowattpeak) på taket. En sådan anläggning brukar kunna leverera ca 12 000 kWh under ett år. Detta visar tydligt på att bergvärmeanläggningen kan drivas av solen samtidigt som du kommer kunna använda elen till annat i huset samt sälja el du inte använder.

Hur fungerar bergvärme, jordvärme och sjövärme?

Bergvärme innebär att du hämtar lagrad solenergi från berget. Berget innehåller lagrad värme från solenergi som hämtas upp genom en slang som går ner i ett borrat hål. Detta hål är mellan 100-160m djupt.
I huset finns en värmepump som tar tillvara på energin som pumpas upp genom slangen med hjälp av en särskild vätska. Denna energi blir sedan varmvatten och värme i huset.

Det finns andra system som fungerar på liknande sätt: Jordvärme och sjövärme. Principen för dessa är detsamma som bergvärme. En speciell vätska pumpas ut från värmepumpen för att värmas upp av energi som är lagrad i jorden utanför ditt hus. Här handlar det om att kräva ner en slang som en slinga under gräsmattan, ca 1 m ner.
När det gäller sjövärme så sänker du istället ner slangen i sjön / vattnet som en slinga.

Avslutning

Solen är verkligen vår bästa vän när det gäller att bli självförsörjande med värme och el i våra bostäder.

Genom att dra nytta av solenergin kan vi minska vår beroende av externa energikällor och sänka våra energikostnader samtidigt som vi bidrar till en mer hållbar framtid. Detta gäller inte bara för bostäder, utan även för arbetsplatser och andra platser där uppvärmning är nödvändig.

Vill du veta mer om hur solceller kan hjälpa dig mot en mer trygg energilösning hemma, som både syns i plånboken och i hjärtat vad gäller hållbarhet?

Kontakta någon av våra säljare så hjälper de dig mer än gärna.

Vill du veta mer om bergvärme och liknande tekniker? Surfa in HÄR.

kostnadsfri
offert

Få en kostnadsfri offert snabbt och enkelt genom att klicka på knappen.

kostnadsfri
offert

Få en kostnadsfri offert snabbt och enkelt genom att klicka på knappen.

räkna på ditt tak

Gör en kalkyl snabbt och enkelt för att se hur mycket ditt tak kan producera.