Under vintermånaderna i Sverige producerar din solcellsanläggning cirka 4 % av den årliga produktionen. Om det dessutom ligger tjockare lager snö på din solcellsanläggning så producerar den ingenting. Solens strålar når inte ner till solcellerna och därför har de inget att jobba med. Men om det bara är ett tunt lager snö, upp till 1 centimeter, så kan en del av solens energi tränga igenom och få cellerna att jobba.

Ska jag skotta när det är snö på mina solceller?

Vi rekommenderar att du väntar med skottandet. En fin och solig dag kommer solen sköta detta åt dig. Beroende på vinkel så kommer snö och is att försvinna relativt fort. 

Du kommer även märka att snön på dina solceller försvinner snabbare än den snön som ligger på ditt vanliga tak.

Solstrålarna reflekteras även i snön vilket kan leda till ökade energinivåer för din anläggning.

Om jag bor i norra Sverige?

Om du bor i norra Sverige kan det vara klokt att ha snömängd med i beräkningen då vi utformar solcellsanläggningen. Som exempel kan man lämna takytor tomma mellan paneler så det går att skotta bort snön.

Viktigt är att du aldrig går på panelerna samt att du inte skottar hela vägen ner till ytan på solpanelerna. Detta för att inte riskera att skada solcellerna med repor och liknande skador. 

Växelriktare från SMA på vintern

Tips om snöröjning av solceller:

Om du ändå vill skotta bort snön som lagt sig på din solcellsanläggning så kommer här några snabba tips.

  • Var rädd om dig. Ta inga onödiga risker och undvik att gå upp på hala tak.

  • Var försiktig med din anläggning. Om du ändå behöver ta bort snö, välj en skonsam metod utan vassa kanter eller direkt kontakt med solelanläggningen. Gå aldrig på panelerna.

  • Ta bara bort översta lagret. Det är svårt att ta bort all snö och is från panelerna, lämna i stället några centimeter snö kvar.

  • Passa på när det är nysnö. Ta bort snön innan det bildas skare eller is, gärna innan töväder, så kan det milda vädret hjälpa till att smälta undan det sista.

Länsförsäkringars Forskningsfond rekommenderar Snöraka om du ska ge dig på att röja snö från solcellsanläggningen. Du kan läsa mer om det verktyget hos Testvinnarna.se

kostnadsfri
offert

Få en kostnadsfri offert snabbt och enkelt genom att klicka på knappen.

kostnadsfri
offert

Få en kostnadsfri offert snabbt och enkelt genom att klicka på knappen.

räkna på ditt tak

Gör en kalkyl snabbt och enkelt för att se hur mycket ditt tak kan producera.