Under vintermånaderna i Sverige producerar din solcellsanläggning cirka 4 % av den årliga produktionen. Om det dessutom ligger tjockare lager snö på din solcellsanläggning så producerar den ingenting. Solens strålar når inte ner till solcellerna och därför har de inget att jobba med. Men om det bara är ett tunt lager snö, upp till 1 centimeter, så kan en del av solens energi tränga igenom och få cellerna att jobba.
Ska jag skotta när det är snö på mina solceller?
Vi rekommenderar att du väntar med skottandet. En fin och solig dag kommer solen sköta detta åt dig. Beroende på vinkel så kommer snö och is att försvinna relativt fort.
Du kommer även märka att snön på dina solceller försvinner snabbare än den snön som ligger på ditt vanliga tak.
Solstrålarna reflekteras även i snön vilket kan leda till ökade energinivåer för din anläggning.
Om jag bor i norra Sverige?
Om du bor i norra Sverige kan det vara klokt att ha snömängd med i beräkningen då vi utformar solcellsanläggningen. Som exempel kan man lämna takytor tomma mellan paneler så det går att skotta bort snön.
Viktigt är att du aldrig går på panelerna samt att du inte skottar hela vägen ner till ytan på solpanelerna. Detta för att inte riskera att skada solcellerna med repor och liknande skador.
Tips om snöröjning av solceller:
Om du ändå vill skotta bort snön som lagt sig på din solcellsanläggning så kommer här några snabba tips.
Länsförsäkringars Forskningsfond rekommenderar Snöraka om du ska ge dig på att röja snö från solcellsanläggningen. Du kan läsa mer om det verktyget hos Testvinnarna.se