Hur ska du tänka om det ligger en massa pollen på dina solceller?

Våren är här och solen är uppe tidigare och längre än förut. Såklart vill du ta tillvara på solstrålarna på bästa sätt, både genom att själv vara ute men även så din solcellsanläggning får arbeta maximalt.  

Men hur ska du göra med det gula pulvret som skulle kunna lägga sig på dina solpaneler? Tycker panelerna lika illa om pollen som vissa av oss människor gör?

Vi försöker reda ut lite frågetecken!

I Sverige brukar pollensäsongen vara mellan februari till september. Detta beror på klimatet och vart du befinner dig i landet. Den pollen som eventuellt kommer synas på dina solceller kommer förmodligen från gran och tall. Det är när tall och gran släpper sina pollen som bilar och många ytor utomhus blir fulla av gult damm. Detta beror på att de har bland de största pollenkornen. Det har alltså ingenting med att det är ”mycket pollen ute”. Tiden för granen att släppa sina pollen är i mitten av maj och strax därefter sprider även tallen sina pollen.

Vad ska jag göra om mina solpaneler blir fulla av pollen?

Vårt korta svar är – ingenting. Låt naturen göra jobbet och vänta tills det regnar.
Vi rekommenderar även att du inte försöka rengöra dem genom att putsa dem eller mekaniskt försöka rengöra dem. Regnvatten duger fint.

Kan det hända något om jag spolar av dem med vatten?

I Sverige har vi olika halter av kalk i det vatten som vi får från kranen. Om du skulle spola av dina solpaneler med vattenslangen ofta så skulle det kunna bildas kalkavlagringar på dem. Dessa kan i en förlängning göra så att effekten på panelerna sjunker. Detta skulle kunna bidra till en liten skillnad i effekt – så varför chansa?

Om du ändå väljer att skölja av panelerna, gör det på kvällen eller när solen inte lyser. Då torkar inte vattnet så fort och kalket hinner sköljas bort. Rikta inte heller strålen direkt mot panelerna, utan låt vattnet ”regna” ner.

Jag har läst om solcellsägare som spolat av sina paneler från pollen och sett skillnad i effekt direkt. Hur kommer det sig?

En solcellspanel funkar som bäst när det är solsken – det tror vi alla är medvetna om. Men en solcellspanel tycker inte om när det blir för varmt för då sjunker effekten. En solig dag i maj med lite blåst är alltså bättre än en solig dag i juli där det är vindstilla.

Om du skulle spola av dina solpaneler med vatten från din vattenslang så är det vattnet förmodligen kallt. Dessutom kanske du göra detta när det är soligt och varmt ute?

När du spolar vatten på dina solcellspaneler så kommer de alltså kylas ner, vilket kan göra att effekten på dina paneler går upp direkt.

Dock är det inte för att du spolar bort pollen, utan mer för att du kyler ner dina paneler. Efter någon timme eller två kommer du märka att din effekt är på samma nivå som innan.

Björk på gården hos PPAM Solkraft

Vi hoppas att du fått svar på några av funderingarna kring vad du kan göra med eventuell pollen på dina solceller. Om inte, så är du varmt välkommen att kontakta oss för att veta mer.

kostnadsfri
offert

Få en kostnadsfri offert snabbt och enkelt genom att klicka på knappen.

kostnadsfri
offert

Få en kostnadsfri offert snabbt och enkelt genom att klicka på knappen.

räkna på ditt tak

Gör en kalkyl snabbt och enkelt för att se hur mycket ditt tak kan producera.