Vad händer nu?

Din resa mot en installerad solcellsanläggning.

Vad händer nu?

Grattis till din beställning!

Du har godkänt offerten och skrivit under er beställning till oss. Nu är det inte långt kvar innan du stolt kan titulera dig som solcellsägare och solenergiproducenter.

Men först behöver vi förbereda ditt projekt. Här nedan kan du se en kort sammanfattning om vad som händer nu. Längre ner kan du läsa mer ingående vad varje moment innebär.

 • Sälj: Du har redan träffat vår trevliga säljare. Offerten är genomläst, funderingarna är gjorda och du har skrivit på beställningen. Du har fått ett projektnummer och nu lämnas ditt projekt vidare.
 • Produkt & Projektering: Här kontrolleras din beställning och din nyckelfärdiga anläggning projekteras. Nu sker föranmälan, kontrollmätning, ritningsarbete, riskbedömning och en hel del annat.

 • Installation: Nu är det dags för installation! Vi kommer kontakta dig några veckor innan för att planera in installationen.

När ditt projekt är överlämnat från säljaren till Produkt & Projektering så kommer du inte höra så mycket av oss, om vi inte har frågor såklart. Vi kommer kontakta dig när det är några veckor kvar innan din installation kan ske.

Produkt & projektavdelningen

Vår projektavdelning tar över projektet från säljaren. Vi kontrollerar uppgifterna om vart anläggningen ska monteras, vilka förutsättningar som finns samt beräknar vind- och snölaster. Vid behov kommer ett team ut och mäter på ert tak så installationen kan flyta på så enkelt och effektivt som möjligt. Om allt stämmer enligt er order överlämnas projektet till installation. Alternativt återkommer vi med ändringar/tillägg på din anläggning.

Bygglov? Oftast behöver ni inte ansöka om bygglov för solceller. Men detta kan skilja sig åt från kommun till kommun. Det bästa är att kontakta kommunens bygglovskontor. Ni kan även läsa mer om solceller och bygglov i vår artikel. Är ni osäkra kan ni kontakta er kommun för att få besked om huruvida bygglov krävs. Om ni behöver bygglov så hjälper vi er med alla handlingar som behövs.

Vi kontaktar ert elnätsbolag och gör en föranmälan innan installationen startar. I samband med er beställning ska ni även fylla i EN BESTÄLLNING? Ni kommer att behöva signera och godkänna, så håll utkik efter ett mail från oss i din mail-inkorg.

Leverans och montage

En installationsledare kommer säkerställa att allt är klart inför din installation. Vi kommer kontakta dig några veckor innan planerad installation för att gå igenom det hela. Vi kommer även att ringa dig 1-2 dagar innan din installation för att gå igenom de sista detaljerna. Vi kör ut solcellspaneler och material till er, och ofta påbörjas installationen samma dag. För en villa tar installationen ungefär 2 dagar.

Om du vill läsa mer i detalj vad som händer, klicka här: Vad händer nu – Montage

Fakturan skickas till er i samband med att montage påbörjats. Fakturan skickas via mail och har 20 dagars betalningstid förutsatt att anläggningen är drifttestad.

För att du ska kunna se värden för din solcellsproduktion så måste växelriktaren vara uppkopplad mot internet. 

Vi vill även kunna ge dig support om du skulle behöva det vilket innebär att uppkopplingen måste vara stabil och säker. 

Växelriktaren behöver få internet genom en nätverkskabel. Trådlös anslutning (WiFi) direkt till växelriktaren funkar alltså inte på ett tillräckligt stabilt sätt. 

Därför finns det två alternativ: 

 1. Dra en 

Elinstallation

Vår elektriker ser till att solcellsanläggningen och eventuella tillbehör är installerade korrekt. Vi installerar växelriktaren och ansluter den, tillsammans med eventuella tillbehör, till husets elcentral.

Instruktioner för driftsättning lämnas på plats.

Ni får manual, försäkringsdokument m.m på anläggningen samt en genomgång hur det fungerar.

När installationen är klar skickas all dokumentation rörande anläggningen till er via e-post.

Färdiganmälan till nätägare

Nu är ert solkraftverk färdigt och ni kan snart börja producera er egen el!

Om ni inte har en ny och modernare elmätare installerad så inväntar ni elmätarbytet som görs av nätbolaget. Detta tar olika lång tid för olika nätbolag. Maila vår installationsavdelning när er elmätare är bytt.
Efter ni fått ert nya anläggningsnummer är det dags att teckna avtal för att sälja eröverskottsel. Kolla runt vilka som betalar bäst.

Elnätsägaren brukar komma ut för att göra en inspektion innan ni får meddelande från dem om att ni kan starta upp solcellsanläggningen.

Vi vill tacka dig för att du gör skillnad genom att investera i
framtidens energiproduktion. För din skull och för miljön.

Vanliga frågor

Vad händer nu?

 • Hur lång tid tar det efter installation innan jag kan sätta igång min anläggning?

  Detta är olika mellan nätbolagen. Oftast sker det inom 10 arbetsdagar. Om du vill veta mer så behöver du kontakta just din nätägare.

 • Behöver jag vara hemma under installationen?

  Nej, du behöver inte vara hemma. Våra montörer och elektriker behöver vanligtvis inte komma in i huset. Om du vet med dig att växelriktare och eventuell annan utrustning sitter inomhus så behöver vår personal komma in för att montera detta. Meddela oss när vi hör av oss och stämmer av innan installation.

 • När kommer fakturan?

  Fakturan skickas till er i samband med att montage påbörjats. Fakturan skickas via mail och har 20 dagars betalningstid förutsatt att anläggningen är drifttestad.